Pe cine sărbătorim de Florii
florarii,  Flori si sarbatori

Pe cine sărbătorim de Florii

Pe cine sărbătorim de Florii, Duminica Floriilor marchează începutul Săptămânii Patimilor, dar tradiția precreștină atribuie acestei zile semnificația renașterii naturii.

Cu toții știm că Floriile sunt sărbătorite ca onomastică a tuturor celor care poartă nume de floare. Dar câți dintre noi cunoaștem cu adevărat toate sau o mare parte din numele sărbătorite?

Iată câteva nume de care poate nu știai că se sărbătoresc de Florii:

 • Angela, Angelica – de la Angelica de pădure
 • Codrin, Codrina, Codruţ, Codruţa
 • Delia (de la Dalie), Dumitriţa (denumire populară a crizantemei)
 • Eugenia – de la planta cu acelaşi nume
 • Genţiana, Gherghina (o altă denumire a Daliei)
 • Laur, Laura, Laurenţiu, Laurian, Lauriana; Liliana, Lilian (de la liliac sau de la englezescul Lilly, pentru crin)
 • Mălin, Mălina – de la pomul cu acelaşi nume
 • Romaniţa
 • Veronica.
Pe cine sărbătorim de Florii

Cei mai mulţi români cu nume de floare poarta numele Florin, Viorel şi Viorica. Există însă şi câteva sute de persoane cu nume mai rare, dar tot de flori: Mărgărit, Micşunica, Panseluţa sau Crizantema. Voi pe cine sărbătoriți pe 25 Aprilie, de Florii?

Nume de fete inspirate de flori

Afina, numele provine de la fructele dulci-acrișoare de culoarea prunelor ale arbustului numit afin.

Anemona, originea acestui nume este grecească, iar semnificația sa este aceea de floarea vântului, din cuvântul grecesc anemos. În mitologia greacă, Anemona era numele uneia dintre nimfe care a fost transformată în floare

Anemonele sunt plante erbacee, perene cu frunze radicale și cu flori mari, asemănătoare macului. De diferite culori, care înfloresc de obicei primăvara. Cresc în flora spontană sau cultivată ca plantă decorativă.

Brândușa, este de origine română, fiind inspirat de lumea plantelor. Brândușa de primăvară este printre primele plante care apar, uneori chiar înainte să se topească toată zăpada. Există mai multe specii de brândușe, iar cea mai scumpă este șofranul. 

Nume de fete inspirate de flori

Crenguța, este de origine românească laică. “Crenguța” este un diminutiv de la substantivul “creangă”.  Corespondențe ale acestui prenume pot fi întâlnite și în alte onomastici europene. Numele reprezintă un simbol pentru prospețime, fragilitate și tinerețe.

Camelia, numele este de origine latină și este corespondentul numelor “Camillus” și “Camilla”. În Roma Antică aceste nume făceau parte din sfera religioasă, fiind legate de sacrificiile făcute la temple. Legat de acest context se poate traduce prin enoriaș sau ajutor de preot.

Unii specialiști spun că numele provine de la floarea care poarta numele de “camelie”, de origine japoneză. Niponii consideră floarea de camelie drept un simbol al norocului, deci putem spune ca persoanele ce poartă numele ca fiind foarte norocoase.

Pe cine sărbătorim de Florii

Dafin, numele Dafina este de origine grecească și se traduce prin ”laur”. Numele Daphne, varianta grecească, apare în Legendele Olimpului. Aceasta era o nimfă transformată într-un pom de dafin de către tatăl ei pentru a scăpa de avansurile amoroase ale lui Apollo.

Eugenia, prima formă a numelui Eugen, forma masculină a prenumelui Eugenia, a fost Eugenios. Care provenea din cuvântul grecesc eugenes tradus prin ”de neam nobil”. 

Este un nume întâlnit în mai toate limbile pământului cu diverse forme. În România, atât forma de feminin, cât și cea de masculin au pătruns pe filiera greacă, rezultând forme ca: Evghenia, Evghenița, Ghenuța, Ghenea, care astăzi sunt înlocuite de formele  Eugen, Eugeniu, Genuțu, Gelu, Genia sau Jeni.

Eugenia este și o plantă originară din regiuni tropicale şi subtropicale. Este decorativă prin frunziş şi atractivă prin fructele sale comestibile, ce pot fi consumate proaspete sau folosite la dulceaţă.

Florina, numele își are originea în cuvântul ”floare”, de aceea este și sărbătorit în calendarul ortodox în ziua de Florii, cu o săptămână înaintea Paștelui. În mitologia romană, Flora era zeiţa florilor şi a vegetaţiei, celebrată la fiecare început de primăvară.

Cadouri și flori de Florii

Nu uita de beneficiile FlorideLux:

 • Flori proaspete
 • Cadouri deosebite
 • Poză martor pe e-mail
 • Livrare GRATUITĂ oriunde în România pentru comenzi de minim 199 Ron
 • Felicitare de lux oferită gratuit pentru orice comandă
 • SMS și e-mail confirmare livrare în timp real
 • Discounturi de fidelitate

Contactează-ne pentru livrare flori la domiciliu oriunde:
0372740106
Whatsapp 0722560914
contact@floridelux.ro
www.floridelux.ro – comandă flori online

www.coroane.ro – coroane funerare cu livrare oriunde
www.cosuridelux.ro – livrare cosuri cadou la domiciliu

FlorideLux Bucuresti – Bd.Libertatii 22, sector 5

Vizitează blogurile noastre:
ioana.dosinescu.ro
www.petaledeviata.ro
www.celemaifrumoaseflori.ro
www.ziuaindragostitilor.ro
www.1martie.ro
www.8martie.ro

Dă-ne like și follow pe social media:
https://www.facebook.com/florariafloridelux
https://www.youtube.com/user/floridelux
http://instagram.com/floridelux.ro